Mitä voi tehdä, kun pelkkä siivous ei riitä?

Tuntuuko sinusta siltä, että siivoaminen on kodissasi mahdotonta tai ettei siitä ole hyötyä? Näin ei tarvitse olla! Kodinraivaus ammattijärjestäjän kanssa tekee siivoamisesta mahdollista ja antaa siivousjäljelle mahdollisuuden säilyä.

Ennen siivousta on siis järjesteltävä tavarat paikoilleen. Jos ja kun tavaraa on siis liikaa, ylimääräisistä tavaroista on luovuttava. Kaikelle on oltava luonteva paikka kotona, jotta järjestys säilyy. Itse helposti sokeutuu tilanteelle eikä enää huomaa, että on ympäröinyt itsensä tarpeettomalla tavaralla. Tyypillisiä ylimääräisiä tavaroita ovat lehti- ja pyykkipinot, lelukasat, liialliset koriste-esineet, epämääräiset pikkutavarat siellä täällä. Kaapeissa ja muissa säilytykseen tarkoitetuissa paikossa on usein tavaraa, jota ei tarvita lainkaan ja näin niille tavaroille, joita tarvitaan, ei löydy enää säilytyspaikkaa. Ensimmäiseksi kannattaa siis kurkata kaappiin ja tehdä sinne tilaa. Käyttämättömät tekstiilit ja vaatteet voi viedä lahjoituskirpputorille tai tekstiilikierrätykseen, tyhjät pahvilaatikot pahvinkeräyspisteeseen ja lehdet paperinkeräykseen, toimimattoman pienelektroniikan voi viedä SER kierrätykseen. Usein pelkästään näillä toimenpiteillä kaapeissa on taas riittävästi tilaa. Säilytystilan (kaappien tai laatikoiden) lisääminen ei ole ratkaisu. Niiden myötä vain kirjaimellisesti säilötään ongelma eli liiallinen tavaramäärä.

Kaappien ja muun säilytystilan raivaamisen jälkeen on selvillä, paljonko säilytystilaa löytyy. Seuraavaksi on mietittävä, mitkä ovat oleellisia ja tärkeitä vaatteita ja tavaroita. Näille kyllä löytyy juuri raivatuista kaapeista tilaa. Epämääräiset kasat ympäri kotia järjestyvät vähitellen selkeäksi säilytysjärjestelmäksi. Luonteva ja juuri sinun kotiisi sopiva järjestelmä löytyy yleensä helposti ammattijärjestäjän kanssa keskustelemalla. Jäljelle jäävät tavarat ovat yleensä niitä, joita emme oikeasti tarvitse. Suurin osa niistä kuuluu kierrätykseen. Joukossa on ehkä joitain (mutta huom! vain joitain) tavaroita, joille on löydettävä varastosta tms. säilytyspaikka.

Lopulta kaiken raivauksen ja järjestelyn jälkeen on siivouksen vuoro. Ja nyt se on mahdollista, helppoa ja siivouksen jäljetkin säilyvät pitkään. Tavaravuorista vapautuneet tilat voi imuroida ja mopata. Pölytkin pystyy pyyhkimään!

Lopputuloksena koti on taas paikka, jossa on hyvä olla ja jonne voi kutsua vieraita. Koti ei enää ahdista, siellä on helpompi hengittää, kompastumisvaaraa ei enää ole. Siivousta helpottava ja siivouksen mahdollistava järjestely- ja raivaustyö on siis henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja myös turvallisuutta edistävää työtä!