Systeemisiskot palveluksessasi

Katri Tuori

Ammattijärjestäjä 2015 (Professional organizer)
Sosionomi- diakoni (AMK) 2003

Ammattijärjestäjä? Minäkö? Kyllä.
Minulle vaate- ja tavaravuoret yksiössäni olivat usean vuoden ajan arkipäivää. Samoin se, että sauna oli ajoittain varastona. Kotiini en kehdannut päästää yllätysvieraita. Paniikki iski jos joku ilmoitti tulevansa poikkeamaan aiemmin ilmoittamatta. Erikoistuin hätäsiivouksiin: tavarat kainaloon ja kaappiin piiloon.

Vasta isompaan asuntoon ja puolisoni kanssa yhteen muuttamisen jälkeen olen opetellut pitämään tavarani ja paperini järjestyksessä. Olen oppinut nauttimaan järjestyksen tuomasta vapaudesta. Ei tarvitse pelätä tuleeko joku yllätyskäynnille ja tärkeät paperit löytyvät tarvittaessa.

Aiempaan työhistoriaani kuuluu 10 vuotta seurakuntatyötä. Olen tehnyt työtä lapsi-, nuoriso- ja diakoniatyössä. Vierailin hyvin erilaisten ihmisten luona, erilaisissa kodeissa jakamassa elämän iloja, suruja, onnistumisia ja haasteita. Monella elämän tilanteet olivat sellaisia joissa kodin järjestys ei ollut ensimmäisenä prioriteettina. Näin kuinka kodin epäjärjestys toi usein lisää rasitusta haastavan tilanteen keskellä. Tämä on yksi syy miksi innostuin Ammattijärjestäjän tehtävistä niistä kuullessani. Olen mielelläni Sinun tukenasi, kun Sinä tahdot muuttaa epäjärjestyksen järjestykseksi!

Terhi Latvala

Ammattijärjestäjä 2015 (Professional organizer)
Teologian maisteri 1997

Järjestelmien luominen on aina ollut minulle luontaista. Se, miten tavarat ovat näissä järjestelmissä pysyneet, onkin sitten toinen juttu. Nuorempana onnistuin pysymään jonkinlaisessa tasapainossa tavaroitteni kanssa. Muutettuani opiskeluvuosien jälkeen mummolaani alkoi haasteellinen aika. Mummo asui palvelutalossa eikä vienyt sinne mukanaan kuin muutamia tärkeimpiä tavaroitaan. Niinpä olimme sitten saman katon alla minä, mummon tavarat ja omat tavarani. Onneksi oli monta huonetta ja paljon säilytystilaa. Tasapainon säilyttäminen on vuosien varrella ollut haasteellista. Töitä liiallisen tavaran poistamisen kanssa on saanut tehdä aivan näihin päiviin saakka. Oikeastaan kyse on prosessista ei projektista.

Lisähaastetta tavarataisteluun ovat vuosien varrella tuoneet remontit ja elämäntilanteen muutokset. Epäjärjestys valtaa alaa todella nopeasti, kun voimat ovat vähissä. Taistelu tavaraa vastaan on aaltoliikettä. Välillä tulee hankittua hienot säilytysjärjestelmät ja sitten taas käy varastoidun tavaran läpi vain todetakseen, että eihän näitä hyllyjä ja laatikoita tarvittukaan. Vähitellen tavaramäärä kuitenkin pienenee ja uskaltaa sanoa: Vähemmän on enemmän.

Aiemmassa työssäni seurakuntapappina näin monenlaisia koteja ja erilaisia elämäntilanteita. Hyvin selväksi tuli se, että ei ole olemassa yhtä oikeaa kodinmallia vaan ainutlaatuisia ihmisiä ainutlaatuisine koteineen. Jokaisella on omat haasteensa elämänsä ja kotinsa kanssa.